Udenlandske eksperter på besøg i stenaldercentret

ERTEBØLLE: I løbet af sommeren gæster flere udenlandske eksperter Stenaldercenter Ertebølle og formidler deres viden i det nye 25.000 kvm store udendørsanlæg.

I øjeblikket har stenaldercenteret eksempelvis besøg af 39-årige Dr. Theresa Kamper fra USA, som har en særdeles spændende baggrund i Wyomings vilde skovområder, hvor hun allerede som 11-årig fattede interesse for det, der senere skulle blive hendes levevej og store passion: Nemlig garvning af skind.

En kombination af meget forstående forældre, der fandt sig en evig stank i huset, og en sund nysgerrighed førte senere Theresa Kamper til England, hvor hun som 29-årig tog sin master’s degree i eksperimenterende arkæologi på University of Exeter.

Siden har hun færdiggjort en ph.d., som netop beskæftiger sig med forhistoriske garvningsteknologier, og hun er i dag en af verdens førende eksperter inden for netop dette felt.

Ved siden af tilknytningen til universitetet, deltagelse i TV-programmer m.v. holder Theresa Kamper kurser i garvningsprocesser over hele verden - som det eksempelvis også er tilfældet i Ertebølle i disse uger.

Man kan ikke sige, at Theresa Kamper rejser let, idet hun har medbragt intet mindre end tre prærieulve, to ræve, to vaskebjørne, en mår – alle døde, forstås - og dertil kommer to allerede afhudede rensdyr. Under opholdet i det vesthimmerlandske vil hun garve disse skind ud fra forskellige metoder.

For den uindviede kunne man tro, at der vel kun findes en måde at garve på, men det er langt fra tilfældet.

Alt afhænger af, hvilket slutprodukt, man ønsker. Skind eller læder?

Theresa vil bl.a. demonstrere barkgarvning samt fedtgarvning, hvor hjernemasse fra dyret bruges til at blødgøre skindet. Og i tråd med barndommens lærdom bliver hele dyret stadig brugt, så de besøgende på Stenaldercenter Ertebølle også kan opleve, hvordan der fremstilles buestrenge og tråd af sener.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...