Vesthimmerlands Museum har flere arrangementer på vej - læs her hvilke

VESTHIMMERLAND: Efteråret byder på spændende nedslag i egnens rige historie. Og rent museumsmæssigt begynder det på sin vis på tirsdag.

Her byder museumsinspektør ved Vesthimmerlands Museum Bjarne Nielsen på tur ved Lovns Sø, der har været et betydeligt livligere sted at færdes for mennesker end det ses i dag.

For 1.000 år siden var søen et livligt center for handel og produktion og besøgende langvejs fra. Det vil museumsinspektør Bjarne Henning Nielsen søge at genoplive for interesserede ved en guidet tur, hvis overskrift er vikingetidens Lovns.

Klogere end loven tillod

Langt op i 1900-tallet gik man til kloge mænd og koner for at få gode råd til helbredet og fremtiden. De kloge koner fra Vindblæs, Bratbjergmanden og Chresten Spelmand, for eksempel, som risikerede at blive dømt for kvaksalveri.

Dem vil museumschef Inge Kjær Kristensen fra Museum Salling fortælle om på museet den 30. september, hvor man også kan høre om den såkaldte folkemedicin, man selv kunne samle ind.

Ofring af mennesker

Et fund af seks kranier i en mose gav for seks år siden anledning til et større projekt omkring menneskeofringer i jernalderens Vendsyssel.

Noget der har mange paralleller i Vesthimmerland kan man høre, når museumsinspektør Sidsel Wåhlin den 13. november tager tilhørerne med på en rejse tilbage til jernalderens religiøse verden.

”Moralsk åndssvage mænd”

Man behøver dog ikke at tage så langt tilbage i tiden for at høre mærkelige og grufulde historier. 60 år er rigeligt, da kan man for eksempel høre om da Livø var en anstalt for ”moralsk åndssvage mænd”. Noget den prisbelønnede forfatter og historiker Poul Duedahl ved en del om, hvilket han beretter om for interesserede den 28. november på Vesthimmerlands Museum.

Midt i september lukker stenaldercenteret i Ertebølle ned for vinteren. Men i efterårsferien åbner man traditionen tro op igen. I år er der fokus på stenaldermad, så man kan se og prøve indsamling, kogning, stegning, konservering og partering på ægte stenaldervis.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...