Både hos Dankalk og hos Løgstør Fjernvarme glæder de sig i dag over resultatet

LØGSTØR: Rundt regnet hver fjerde kunde hos Løgstør Fjernvarme modtager i dag overskudsvarme fra Dankalk i Aggersund.

Det er et af de synlige resultater af et langstrakt investeringsforløb, som den lokale kalkvirksomhed har gennemført i tæt samarbejde med rådgivnings- og ingeniørvirksomheden Intego.

- Selvfølgelig har det været udfordrende at holde produktionen kørende under hele udskiftningen. Men anlæggets ombygning er ikke noget, vores kunder har mærket, konstaterer Houni Mikkelsen, fabrikschef hos Dankalk.

Det til trods for, at den massive udvidelse i Aggersund, der samlet set har kostet 28 mio. kr. i, har stået på siden 2016.

Med investeringen i det nye anlæg er Dankalk nu i stand til at udnytte den overskudsvarme, der opstår under forarbejdningen af kalken, men som før gik til spilde.

Tiltaget sikrer Dankalk en årlig CO2-besparelse på 1.700 tons - foruden en ekstraindtægt ved salg af overskudsvarmen, og også hos Løgstør Fjernvarme er de glade for resultatet af investeringen.

- Vi havde ikke forventet at få så meget varme ud af det, som vi har. Hen over sommeren har vi udelukkende anvendt overskudsvarmen og solenergi. Derfor har vi slet ikke brugt vores halmkedel, så vi slider ikke på kedlen og bruger færre mandskabstimer om sommeren, så vores mandskab kan afspadsere og gøre klar til en travl vinter, fortæller Jette Nielsen, direktør hos Løgstør Fjernvarme.

Hun ser i det hele taget positivt på det konkurrencedygtige alternativ til halm, der giver en årlig besparelse på 3.700 ton halm, samt en 500 kr. billigere varmeregning til forbrugerne.

Det nye anlæg hos Dankalk i Aggersund er et stort og komplekst anlæg, der har krævet mange tilpasninger undervejs.

Første led i anlægget er fyret, som producerer varme til tørring af råkalken.

- Det er et specielt fyr, som der ikke er mange tilbage af i Danmark - og derfor er der heller ikke mange, som kan servicere dem og leve op til de strenge sikkerhedskrav, påpeger Houni Mikkelsen.

Fyret er et Fluid Bed fyr. Det betyder, at kullet kommer ind og ligger på en sandpude, som under opstart opvarmes til 600 grader med olie, hvorefter kullet selvantænder. Under drift har tørreluften en temperatur på 850 grader. Anlæggets nye styring kontrollerer og regulerer varmebehovet.

Efter kulfyringsanlægget kommer kalken videre til tørreriet, hvor tørreluften bliver ledt gennem et røggaskondenseringsanlæg. Herfra bliver overskudsvarmen overført til Løgstør Fjernvarme.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...