Vistkøl Kloster gør klar til festlige middelalderdage

VITSKØL: Hvordan lugtede det den gang i middelalderen? Kradsede tøjet? Hvor tungt er et sværd? Hvordan smager bondekost? Og: Hvor farlig er en ridder?

Det er bare nogle af de spørgsmål, der vil være mulighed for at få svar på, når der - traditionen tro - inviteres til middelalderdage på Vitskøl Kloster i den første weekend i skolebørnenes efterårsferie.

Årets tema for middelalderløjerne er "Rør ved middelalderen", og foreningen "Den Levende Middelalder" vil som arrangør bestræbe sig på at pirre gæsternes nysgerrighed til at bruge snart sagt alle sanser.

Man kan lytte til, smage på, dufte til og se på, hvad de mange aktører der har specialiseret sig i at leve og producere som i middelalderen.

- På Vitskøl kommer man helt tæt på, kan stille spørgsmål til og selv prøve aktiviteterne. Vi vil nemlig gerne gøre middelalderen levende og nærværende for både store og små, siger formanden for Den Levende Middelalder, bibliotekschef Bo Jacobsen.

- Du kan læse dig til det meste - også om middelalderen, men det bedste og mest lærerige er at røre ved noget og selv mærke på egen krop, hvordan det har været at leve i middelalderen, føjer Bo Jacobsen til.

I forbindelse med Middelalderdagene på Vitskøl kan man også høre historier, som både kalder grinet og gyset frem.

Man kan lytte til middelaldermusik og være med til fællesdans. Middelaldergøglertrupper overrasker pludselig på pladsen og ridderen af Ildhesten viser, hvordan en rigtig ridderdyst foregår.

I år handler det om at nedkæmpe det jyske bondeoprør og få inddrevet nogle skatter, og hvis man er imellem 5 og 15 år kan man blive uddannet til væbner.

I løbet af weekenden 13.-14. oktober kan interesserede også prøve at skyde med bue, pil og armbrøst - eller at komme tæt på rovfugle og se dem flyve.

For ikke at snakke om middelalderens mad og drikkevarer, som der vil være rig lejlighed til at smage på, og middelalderens håndværk og kunst, der vil være rigt repræsenteret rundt om i de forskellige boder på pladsen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...