Nattergalen er truet, så det er med at benytte chancen for at høre dens smukke sang 21. maj, når Danmarks Naturfredningsforening inviterer til den årlige nattergaletur

VESTHIMMERLAND: Nattergalen er beklageligvis ved at forsvinde fra den danske natur. I løbet af de seneste 40-50 år er antallet af nattergale i Danmark faldet til omkring en femtedel, og bestanden falder fortsat år for år. Det viser Dansk Ornitologisk Forenings årlige tællinger, og det bekræftes af en ny, stor finsk undersøgelse af europæiske trækfugle.

Med andre ord kan det måske være sidste chance for at høre nattergalens smukke sang i Himmerland, når Danmarks Naturfredningsforening 21. maj inviterer på sin traditionelle, årlige nattergaletur ved Lerkenfeld Å.

- Her i Himmerland oplever vi tydeligt, at nattergalen er i tilbagegang. Hvor vi tidligere havde fem-seks ynglende par nattergale ved Lerkenfeld Å på strækningen ved Skatskov, havde vi sidste år kun to par, fortæller turleder Ellen Poulsen fra Danmarks Naturfredningsforening.

Ellen Poulsen har de seneste 14 år stået for Naturfredningsforeningens traditionelle nattergaletur til Skatskov og Lerkenfeld Å sidst i maj, når nattergale-hannerne synger allermest for at markere deres territorium.

- Det er bedst at lytte til nattergalens sang, når mørket falder på. Så tier de andre fugle, og man kan tydeligt høre nattergalens smukke, meget varierede sang, afbrudt af dens karakteristiske dybe klukken. Men om vi overhovedet får nattergalens sang at høre 21. maj, når vi igen holder arrangementet, tør jeg ikke længere garantere, siger Ellen Poulsen.

Forskere og ornitologer er enige om, at ændrede levevilkår og global opvarmning er to af de væsentligste årsager til nattergalens tilbagegang. Danmark udgør det nordvestlige grænseområde for nattergalen, og derfor vil udsving i bestand og livsbetingelser slå stærkest igennem her i landet.

- Da jeg var barn, hørte man ikke nattergalen nordligere end Randers - lige bortset fra en helt speciel bestand i Fosdalen ved Tranum oppe ved Jammerbugten. Nattergalen bredte sig så i 70’erne og 80’erne til Nordjylland, men nu tyder alting på, at bestanden her igen forsvinder. Måske var de to par sidste år afslutningen på en epoke - eller måske kan vi fortsat få lov til at høre et enkelt par eller to endnu nogle år her ved Lerkenfeld Å. Jeg håber naturligvis det sidste, siger Ellen Poulsen.

Der er plads til 30-40 deltagere på turen, der starter med en gåtur i Skatskov, hvorefter deltagerne bager snobrød med kanelsneglefyld over bål på Ellen Poulsens gårdsplads. Snobrødene spises til deltagernes medbragte kaffe, inden man i samlet flok lister ned til krattet ved Lerkenfeld Å for at høre nattergalens fantastiske sang.

Forudsat, naturligvis, at den lille fugl med den store stemme ikke allerede har sunget sit sidste vers ved åen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...