På lørdag åbner Himmerlands Kunstmuseum sin nye udstilling ”Grønland NU”

AARS: Grønlandsk dans og sang indtager lørdag Himmerlands Kunstmuseum i Aars, når museet åbner sin nye udstilling ”Grønland NU”.

Musikken leveres af duoen Inuanima, bestående af halvt grønlandske Aviaja Lumholt og multiinstrumentalisten og sangeren Igor Radosavljevic. Begge konservatorieuddannede, hhv. på Rytmisk Musikkonservatorium i København og Syddansk Musikkonservatorium i Esbjerg.

Sammen opfører de performancekoncerten ”Havets moder”. En musikalsk fortælling, frit skabt over den inuitiske myte om Sassuma Arnaa, Havets Moder, som sidder på havets bund og hersker over fangstdyrene. Hendes fortid er, ifølge sagnet, grum, og derfor er hun vred og hævngerrig og lader derfor sommetider havdyrene sidde fast i hendes hår, indtil en åndemaner rejser ned på havets bund og forfører Sassuma Arnna med poesi og sang, så hun bliver samarbejdsvillig og medgørlig og til sidst slipper havdyrene ud af sin kæmpe manke, så der igen bliver skabt mulighed for fangst.

Musikken er moderne, inspireret af både inuitisk trommesang, filmmusik, electronica og rock, og der er således lagt op til en musikalsk oplevelse lidt ud over det sædvanlige på museet i Aars lørdaq eftermiddag. Selve udstillingen, som i den kommende tid vil kunne ses i det himmerlandske, er en vandreudstilling, som siden sommeren 2018 har været på rundtur i det ganske land.

Udstillingen omfatter værker af ni kunstnere, som alle har dét til fælles, at de enten selv er fra Grønland eller har stærke bånd til Grønland. De ni kunstnere er: Gukki Nuka (keramisk skulptur og digital grafik), Kristine Markussen (keramik), Jørn Bork (maleri, grafik, skulptur), Kirsten Klein (fotografi), Kristian Mainz (fotografi), Naja Abelsen (tegning og maleri), Linda Riber (maleri og blandform), Rikke Diemer (foto og blandform) og Morten Hilmer (naturfotografi).

I forbindelse med udstillingen har kunstnerne alle arbejdet intenst med at formidle den grønlandske identitet. De fortolker det grønlandske landskab og hele den grønlandske motivverden, så den kan åbne sig for os i en nutidig form.

Initiativtager og udstiller Jørn Bork vil i forbindelse med ferniseringen i Aars fortælle nærmere om tilblivelsen af udstillingen, og flere af de andre repræsenterede kunstnere vil ligeledes være til stede.

Udstillingen kan ses på Himmerlands Kunstmuseum frem til 1. september.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...