En meget stolt og glad lærer, amatørarkæolog, forfatter og Ridder af Dannebrog, Ove Bak, ses her i en hvid anorak, syet af en præstefrue på Grønland

RANUM: Tidligere lærer, amatørarkæolog og forfatter Ove Bak, Søndergade i Ranum, kan nu kalde sig ”Ridder af Dannebrog”.

Det synlige bevis for hæderen modtog Ove Bak på Dronning Margrethes 80 års fødselsdag.

Baggrunden for hædersbevisningen er ikke mindst Ove Baks store arbejde som amatørarkæolog på Grønland, hvor Ove var ansat som lærer fra 1965-70.

I de år boede han i Sydprøven - eller Alluitsup Paa, som bygden hedder på grønlandsk - og det var herfra, Ove Bak på sine ture, som han gennemførte helt alene, gjorde 182 arkæologiske fund af bopladser.

Han anskaffede sig en 18 fods jolle, som han kunne sejle rundt i og kom på den måde i land på ellers ufremkommelige steder.

Jollen tog Ove Bak med til Danmark, da han forlod Grønland.

Alle Ove Baks opdagelser og optegnelser har han tillige beskrevet i flere lærebøger - i alt en produktion på 20 bøger, som man stadig kan finde på biblioteker og skoler.

Det var igennem dette arkæologiske arbejde, at Ove Bak blev kontaktet af Dronning Margrethe, som jo selv er ivrig amatørarkæolog. Ove blev efterfølgende guide for kongeparret på en af parrets Grønlands-rejser, hvor man med helikopter tog rundt til flere af bopladserne. En tid, Ove Bak i dag ser tilbage på, med stor glæde.

Ove Bak er oprindeligt uddannet skolelærer fra Ranum Seminarium i 1962 og var efter sin tid på Grønland ansat som lærer ved Ranum Skole som speciallærer.

Efter han forlod Grønland og flyttede til Ranum tog han stadig tilbage til Grønland om sommeren og fortsatte sit arkæologiske arbejde, sideløbende med at han arbejdede som lærer i Ranum om vinteren.

For at dette økonomisk kunne lade sig gøre modtog han støtte fra Carlsberg-fonden og Det Grønlandske Hjemmestyre.

Ove Bak gik på pension i 2008 og har siden da rejst det meste af kloden rundt, bl.a. sejlet fra København til Los Angeles med krydstogtskib - en tur på 30 dage.

Han har i det hele taget været i USA mange, mange gange, og et enkelt år var hans rejseaktivitet så stor, at han dette år alene tilbagelagde 96.000 km med fly - fra Melbourne til Svalbard - og Sydney til San Francisco.

Det er således en meget berejst mand, der 1. august fylder 80 år. Stadig sprængtfyldt med historier og energi.

Traditionen foreskriver, at modtagere af Dannebrogsordenen efterfølgende kommer i audiens hos majestæten for at sige tak for hædersbevisningen, men på grund af corona-krisen er audiensen foreløbig udsat på ubestemt tid.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...