50 års jubilæum fejres 14. september

LØGSTØR: I år er det 50 år siden, Røde Kors Hjemmet flyttede ind i de nuværende rammer på Bøgevej i Løgstør.

Og det skal naturligvis fejres, er holdningen hos både personale og beboere på hjemmet.

I anledning af jubilæet har bestyrelsen og ledelsen bl. a. besluttet at invitere til åbent hus på hjemmet fredag 14. september.

- Og i det hele taget er alle sejl er sat til for at markere denne festdag.

- Vi håber at se mange af beboernes pårørende på dagen, men også tidligere medarbejdere finder forhåbentlig på at kigge forbi samt samarbejdspartnere og lokale borgere, der har lyst at komme og se, hvordan vi har indrettet huset, opfordrer forstander Trine Klitgaard.

Røde Kors Hjemmet i Løgstør lå oprindeligt bag kommunens administrationsbygning.

Her blev det i 1952 etableret med en startkapital på 150.000 kr. fra Røde Kors - og drevet som en selvejende institution. I starten med kun 18 beboere - senere med 24.

I juni 1968 var det nuværende Røde Kors Hjem færdigbygget med plads til 48 beboere, og udgiften pr. plejedag blev i starten sat til 104 kr.

"Men den bliver jo nok lidt højere", som datidens aviser tørt konstaterede.

En af dem, der blev ansat, da Røde Kors Hjemmet for 50 år siden flyttede til de nye rammer på Bøgevej, var nu 95-årige Gerda Andersen.

Hun er i dag selv beboer på hjemmet, men kan tydeligt huske, da hun fire timer dagligt arbejdede i køkkenet - fra kl. 10 og frem.

Hendes opgave var at smøre smørrebrødet, der blev serveret for beboerne om aftenen.

- Det var rart at komme lidt hjemmefra - min mand havde jo vognmandsforretning at tage vare på, og så kunne jeg godt tage et arbejde ved siden af opgaverne i vores hjem. Jeg smurte smørrebrød dengang som nu med pålæg som æg, leverpostej, rullepølse og hvis muligt også rester fra middagen, så der er ikke sket nogen større revolution i de foretrukne retter, fortæller hun.

Heller ikke hjemmets køkken har i øvrigt ændret sig nævneværdigt siden dengang i 1968, har Gerda Sørensen for nylig ved selvsyn kunnet konstatere. Dog med den store forskel, at der i dag er en langt større maskinpark samlet i køkkenet, end der var dengang.

Også lederen af Røde Kors besøgstjenesten i Løgstør, Kirsten Pedersen, har en lang fælles historie med Røde Kors Hjemmet. - Ja, faktisk har hjemmet lige så længe, jeg kan huske tilbage, været en del af mit liv, konstaterer hun.

I hele sin barndom tilbragte Kirsten Pedersen sine sommerferier på Røde Kors Hjemmet i Løgstør - på den gamle adresse i Torvegade.

Grunden var, at forstanderparret Marie og Søren Peter Meldgaard-Andersen var hendes moster og onkel.

- Det var en dejlig tid med masser af samvær med hjemmets beboere.

- I 1968 blev det nye plejehjem taget i brug, og i 1969 begyndte jeg min læreruddannelse på Ranum Statsseminarium. I den anledning fik jeg tilbudt at bo på et af personaleværelserne ovenpå forstanderboligen. Det blev til næsten fire gode år, hvor jeg også dagligt havde kontakt med beboere og personale.

- Da jeg for nogle år siden gik på pension, blev jeg opfordret til at overtage ledelsen af Røde Kors´ besøgstjeneste, og det giver en stor glæde at prøve at finde besøgsvenner og besøgsmodtagere, der passer sammen. Jeg kan blive helt løftet, når jeg bliver mødt med et "det var vel nok en god ven, du fandt til mig", fortæller Kirsten Pedersen.

Røde Kors Hjemmet har i dag 50 medarbejdere, og det er karakteristisk for flere af dem, at de bliver i jobbet i rigtig mange år.

For to år siden fejrede husets tekniske medarbejder Karsten Svendsen således 40 års jubilæum, og flere af medarbejderne når eller har nået at fejre 25 års jubilæum, inden de går på pension.

En af dem valgte sågar at komme tilbage på deltid, efter at hun ellers var gået på efterløn.

Hun kunne ikke undvære samværet med beboerne, som hun udtrykte sig.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...