På jagt efter den vilde mad i Rønbjerg

0
Karin Winther, naturvejleder i Vesthimmerland (t.v.), sammen med to af deltagerne ved gårsdagens arrangement - Helle Juhl (th.) og Kamma Dencker i midten.
Vild Mad- køkken var slået op ved stranden i Rønbjerg

RØNBJERG: Krabbe-tapas med sankthansurt, panna cotta med havtorn, syltet strandarve og friterede vilde blomster og rejer. Samt mørbrad med røllike.

Kort sagt: Vild Mad.

Lækkerierne var til at tage og føle på, da naturvejlederen i Vesthimmerlands Kommune, Karin Winther, onsdag havde indbudt til madlavning på stranden ved Rønbjerg.

Sammen med 50 andre naturvejledere i landet har Karin Winther i samarbejde med blandt andre stjernekokken René Redzepi fra NOMA i København og Nordea Fonden udviklet konceptet “Vild Mad”, der kort og godt skal få danskerne ud i den vilde, spiselige natur for at få den inddraget i køkkenet.

Der er blandt andet udviklet en applikation til smartphones, hvor man kan få gode råd – samt melde sig til arrangementerne.

Applikationen blev frigivet så sent som sidste uge – så Karin Winther var spændt på, hvor mange, der ville tilmelde sig, da det første hold Vild Mad-entusiaster kunne booke sig ind til arrangementet i Rønbjerg i går.

Med en halv snes deltagere var en god start i hus.

To af dem, der havde hentet den nye app ned på deres mobiltelefoner – og via den tilmeldt sig – var søskendeparret Sophie og Laura Horne fra Dronninglund, som havde valgt at tage turen til Vesthimmerland for at være med.

– Jeg faldt helt tilfældigt over det og inviterede min storesøster med, fortalte 20-årige Sophie, mens hun pillede sankthansurt til det der skulle have været krabbe-tapas. Men det endte nu ud med en tun-tapas, for det var helt umuligt at støve bare en enkelt krabbe op ved Rønbjerg i går.

Deltagerne gjorde ellers hvad de kunne.

I waders finkæmmede de Limfjorden ud for Rønbjerg, hvor det plejer at vrimle med krabber. Men de var forsvundet som dug for solen denne smukke sommerdag. Derfor kom dåsetun i brug.

Inden havde deltagerne været rundt på land for at samle urter. F.eks. gul snerre til pandekager. Og røllike til mørbraden. Det gik det meget bedre med. Klitterne ved stranden ud for Rønbjerg struttede af urter første onsdag i juli.

Helle Juhl fra Haubro er i forvejen flittig bruger af urter fra sin egen have, når hun laver mad. Skvalderkål og Fuglegræs ender i hendes salater i hjemmet i Haubro, så hun var taget med på turen i går for at få yderligere inspiration via det nye Vild Mad-koncept.

– Jeg synes, det er sjovt, at der har været stjernekokke som René Redzepi inde over for at være med til at udvikle “Vild Mad”, siger hun.

Karin Winther er glad for den inspiration, der er hentet fra kendte kokke samt meget rutinerede plantesamlere.

– De kan komme med nogle nye tips og tricks til madlavningen. For mig er det ikke nyt at lave mad af det, jeg finder i naturen. Men samarbejdet med stjernekokkene har været givende. Der er kommet et ekstra lag på, siger Karin Winther, som sammen med de andre naturvejledere også har kunnet servere et par tips den anden vej. F.eks., hvordan man holder godt gang i ilden i bålet til madlavning…

– Det er tydeligvis ikke en spidskompetence hos stjernekokke, smiler Karin Winther.

Del

Lukket for kommentarer

Denne webside benytter Cookies til at forbedre din oplevelse. Ved at bruge websiden accepterer du dette! Læs mere om dette

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close